Wielkanocny obiad przygotowywany dla rodziny i znajomych to wyzwanie dla niejednej pani domu. Czym zaskoczyć gości nie dokonując jednocześnie całkowitej rewolucji na talerzach naszych bliskich?
Wielkanocne pieczenie
Pieczone mięso to potrawa, która bez wątpienia powinna znaleźć się na wielkanocnym stole. Pieczeń pokrojona w plastry nadaje się bowiem zarówno jako samodzielne danie, jak i jako składnik pysznych kanapek. Na szczęście rodzajów pieczeni jest tyle, że możemy bez przeszkód wybrać coś dla siebie - pieczeń z indyka czy kurczaka, ze schabu lub z wołowiny, w formie rolady tudzież z nadzieniem - sprawdź sama, to idealny pomysł na wielkanocny obiad!
Przekąski na wielkanocny stół
Przekąski na wielkanocny stół to przede wszystkim sałatki, mięso i ryby. My proponujemy - zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej - nieco odmienioną wersję rybnego smakołyku z dodatekim mango. Do tego roladki z szynki oraz - obowiązkowo - tatar ze śledzia!
Deser na Wielkanoc
Mazurki, baby wielkanocne czy serniki to ciasta, które musisz zaserwować gościom po wielkanocnym obiedzie. Dla odważnych gospodyń proponujemy jednak coś extra - deser lodowy tartufo - elegancki i niewiarygodnie pyszny! To idealne ukoronowanie wielkanocnego obiadu!
Sos do mięs dodany do obiadu czy mięsnej przekąski zawsze podkreśla jego smak i charakter. Najprostszy przygotujesz na bazie musztardy, majonezu lub jogurtu. Możesz także sięgnąć po aromatyczny sos pomidorowy we włoskim stylu albo po pyszny sos śliwkowy, idealny do wieprzowiny i dziczyzny. Oto 5 ciekawych pomysłów.
Przystawki na Wielkanoc warto przygotowywać nie tylko z jajek i pieczonych mięs czy ryb, ale również nowalijek, których w tym okresie mamy już pod dostatkiem.
Łatwy przepis na babkę drożdżową z kremem - ten wypiek na pewno uda się doskonale. Krem przygotujesz z serka mascarpone, połączonego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.