Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 jajka
- 125 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 125 g mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 300 ml zimnego mleka
- 1 krem do tortów o smaku toffi
- 100 g masła
- 250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30% tł.
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 opakowanie np. kolorowych perełek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na wielkanocne ciasto na biszkopcie!
- Oddziel żółtka od białek.
- Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę.
- Przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodaj do ubitych żółtek.
- Delikatnie wymieszaj całość, dodaj po trochu mąki z proszkiem.
- Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy 29 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu zetnij kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka.
- Ścinki ciasta drobno pokrusz.
- Biszkopt przekrój poziomo na pół.
- Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka.
- Krem wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.
- W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego kremu.
- Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Połowę kremu rozsmaruj na spodzie ciasta.
- Na krem równomiernie rozłóż pokruszone ciasto.
- Połowę masy śmietanowej rozłóż na pokruszonym torcie, przykryj drugim spodem.
- Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem.
- Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do śmietany i ubij na sztywno.
- Wierzch i boki tortu udekoruj przygotowaną masą śmietanową.
- Czekoladę zetrzyj na tarce, obsyp boki jajka.
- Boki możesz również udekorować drobno posiekanymi orzechami.
- Wierzch udekoruj posypką.
Materiały prasowe, Dr Oetker