Składniki:
- 1 kg schabu
- 20 dag posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie)
- 2 jajka
- łyżka bułki tartej
- łyżka płynnego miodu
- szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- olej
Przygotowanie:
- Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Posiekane orzechy wymieszaj z bułką tartą, pieprzem ćayenne, jajkami oraz miodem. Kilka łyżek oleju rozgrzej w brytfannie, obsmaż mięso, po czym obłóż mieszanką orzechów, dodaj listki laurowe, podlej bulionem warzywnym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. ć i piecz mięso kolejne 60 minut. Jeśli orzechowa skorupka w czasie pieczenia zacznie się mocno rumienić, przykryj mięso folią aluminiową.