Składniki:
- 4 sznycle wieprzowe po 15 dag (z szynki, łopatki)
- pęczek białych szparagów
- kieliszek białego wina
Dodatki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy Dijon
- łyżka mąki
- długi szczypior
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi opłucz pod zimną wodą, odetnij zdrewniałe końce, obierz. Włóż do osolonego wrzątku, gotuj około 5 minut, osącz.
- Sznycle opłucz i osusz. Włóż pomiędzy dwie warstwy folii i rozbij na płaty grubości około 1 cm. Sznycle posmaruj cienko musztardą i ułóż na nich po kilka szparagów. Zwiń w roladki, zwiąż sparzonym wrzątkiem szczypiorem. Oprósz solą, pieprzem oraz mąką.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, włóż roladki i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Podlej białym winem i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie wystarczająco miękkie (około 15 minut).