Składniki:
- 4 surowe białe kiełbaski
- 3 duże cebule
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Jabłko umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli pokrojonej w piórka. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
- Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, przykryj resztą cebuli. Kiełbasę podlej bulionem. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać majerankiem.
- Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru, a kiełbasa będzie upieczona. Białą kiełbasę można zastąpić inną, np. śląską. Wtedy wystarczy piec wszystko razem około 30 minut.