Wśród przystawek na Wielkanoc królują sałatki śledziowe, faszerowane najrozmaitszymi farszami jajka, pieczona biała kiełbasa, roladki z szynki i pieczone mięsa.
Nie kwestionując założeń kulinarnych tradycji, warto czasem wprowadzić powiew świeżości na wielkanocne stoły. Wielkanocne przekąski, jakie proponujemy, z pewnością ożywią tradycyjny zestaw dań - świeże nowalijki - ogórki, rzodkiewki, różne rodzaje sałat, koperek czy szczypiorek to przecież coś, na co czekamy cały rok!
Spis treści:
Przepis na jajka faszerowane szprotkami
Składniki:
- 10 jajek,
- 100 g szprotek
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 korniszony,
- szczypior,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i przekrój na pół.
- Za pomocą łyżeczki z każdej połówki wydrąż żółtko.
- Szprotki rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtka, majonez, musztardę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Całość solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
- Białka jajek napełnij farszem.
- Faszerowane jajka podawaj udekorowane szczypiorkiem.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Składniki:
- 200 g śledzi,
- 500 g ziemniaków,
- 1 czerwona cebula,
- garść rukoli,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój w grubszą kostkę.
- W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny i musztardę.
- Na półmisek wyłóż ziemniaki, dodaj pokrojone śledzie, cebulę pokrojoną w piórka i rukolę.
- Sałatkę wielkanocną polej wcześniej przygotowanym sosem.
fot. Adobe Stock
Przepis na śledzie w majeranku i czosnku
Składniki:
- 500 g matiasów,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 6 ząbków czosnku,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wypłucz w zimnej wodzie i pokrój na 3 cm kawałki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z majerankiem wymieszaj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
- W misce układaj warstwowo śledzie i co jakiś czas polewaj przygotowaną czosnkową oliwą.
- Odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Przepis na roladki z szynki
Składniki:
- 20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
- 2 cukinie,
- 150 g twarogu,
- 100 g śmietany 12%,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinie pokrój na podłużne plastry i wrzuć na osolony wrzątek na minutę. Wyjmij łyżką cedzakową, zahartuj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę, starte na tarce rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdym plasterku cukinii układaj plaster szynki i łyżkę farszu. Zawiń całość w zgrabny rulon.
- Roladki z szynki podawaj ze świeżym koperkiem.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na przystawki na Wielkanoc: