Przystawki na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Przystawki na Wielkanoc - ponad 30 przepisów na wielkanocne przekąski

Przystawki na Wielkanoc warto przygotowywać nie tylko z jajek i pieczonych mięs czy ryb, ale również nowalijek, których w tym okresie mamy już pod dostatkiem.
Małgorzata Machnicka / 25.02.2021 12:17
Przystawki na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Wśród przystawek na Wielkanoc królują sałatki śledziowe, faszerowane najrozmaitszymi farszami jajka, pieczona biała kiełbasa, roladki z szynki i pieczone mięsa. 

Nie kwestionując założeń kulinarnych tradycji, warto czasem wprowadzić powiew świeżości na wielkanocne stoły. Wielkanocne przekąski, jakie proponujemy, z pewnością ożywią tradycyjny zestaw dań - świeże nowalijki - ogórki, rzodkiewki, różne rodzaje sałat, koperek czy szczypiorek to przecież coś, na co czekamy cały rok! 

Spis treści:

  1. Jajka faszerowane szprotkami
  2. Sałatka ziemniaczana ze śledziem
  3. Śledzie w majeranku
  4. Roladki z szynki

Przepis na jajka faszerowane szprotkami

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 100 g szprotek
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 korniszony,
  • szczypior,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i przekrój na pół.
  2. Za pomocą łyżeczki z każdej połówki wydrąż żółtko.
  3. Szprotki rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtka, majonez, musztardę i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Całość solą i pieprzem i porządnie wymieszaj.
  4. Białka jajek napełnij farszem.
  5. Faszerowane jajka podawaj udekorowane szczypiorkiem.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną 

Składniki:

  • 200 g śledzi,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pokrój w grubszą kostkę. 
  2. W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny i musztardę.
  3. Na półmisek wyłóż ziemniaki, dodaj pokrojone śledzie, cebulę pokrojoną w piórka i rukolę.
  4. Sałatkę wielkanocną polej wcześniej przygotowanym sosem.

sałatka ziemniaczana na wielkanoc
fot. Adobe Stock

Przepis na śledzie w majeranku i czosnku

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wypłucz w zimnej wodzie i pokrój na 3 cm kawałki.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i razem z majerankiem wymieszaj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W misce układaj warstwowo śledzie i co jakiś czas polewaj przygotowaną czosnkową oliwą. 
  4. Odstaw na 3-4 godziny do lodówki. 

Przepis na roladki z szynki

Składniki:

  • 20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 cukinie,
  • 150 g twarogu,
  • 100 g śmietany 12%,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie pokrój na podłużne plastry i wrzuć na osolony wrzątek na minutę. Wyjmij łyżką cedzakową, zahartuj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietanę, starte na tarce rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdym plasterku cukinii układaj plaster szynki i łyżkę farszu. Zawiń całość w zgrabny rulon.
  4. Roladki z szynki podawaj ze świeżym koperkiem.

roladki na wielkanoc z szynki
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na przystawki na Wielkanoc:

Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem to hit wśród wielkanocnych przystawek. Do farszu możesz dodać ulubione zioła i kiszone lub konserwowe ogórki.
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym - przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane serem żółtym są banalnie proste w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko ugotowanych na twardo jajek, pietruszki, sera żółtego i ulubionych przypraw.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone - przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane smażone to prawdziwy hit. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół, wyjąć środek i doprawić go ziołami. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na maśle.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Prosty przepis na zdrową przekąskę
Sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na bardzo zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy! Dodaj na niej kukurydzę oraz ulubiony ser.
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. Doskonale nie tylko na Wielkanoc!
Roladki z kurczaka bardzo często goszczą na świątecznym stole. W tej wersji jednak doskonale sprawdzą się również jako danie obiadowe.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem. Przepis idealny na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetny pomysł na niebanalną wielkanocną przekąskę. Podawaj je ze świeżymi warzywami i majonezem.
Roladki z łososiem. Zobacz prosty przepis
Roladki z łososiem. Zobacz prosty przepis
Roladki z łososiem to doskonała przekąska nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Zasmakuje nawet największym niejadkom!
Roladki z szynki z serem feta - przepis składniki i przygotowanie
Roladki z szynki z serem feta - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na roladki z szynki z serem feta i pestkami dyni! To idealna przekąska na imprezę!
Awokado zapiekane z jajkiem
Awokado zapiekane z jajkiem
Zaskocz wszystkich pomysłowością. Zdziwisz się, jakie to proste!
Chipsy z pastą łososiową - przepis
Chipsy z pastą łososiową - przepis
Jeśli marzy ci się jedyny w swoim rodzaju i zaskakujący smakiem pomysł na przekąski, wypróbuj chipsy z pastą łososiową!
Sałatka z krewetkami - przepis
Sałatka z krewetkami - przepis
Sałatka z krewatkami, szpinakiem i kaparami nadaje się idealnie na przekąskę - nie tylko podczas świąt wielkanocnych!
Przekąski z ogórka i twarożku - przepis
Przekąski z ogórka i twarożku - przepis
Przekąski z ogórka i twarożku to dobry pomysł na lekkie danie, które możesz podać podczas wielkanocnego spotkania z rodziną lub znajomymi.
Faszerowane ogórki - przepis
Faszerowane ogórki - przepis
Faszerowane ogórki to lekka i zdrowa przekąska, którą możesz podać swoim gościom podczas świąt. Zobacz, jak ją szybko przygotować!
Jajka w babeczkach - przepis
Jajka w babeczkach - przepis
Jajka w babeczkach to niecodzienny sposób podania tego tradycyjnego dania wielkanocnego. Zobacz, jak przygotować tę pyszną przekąskę!