Składniki:
- 2 filety z wędzonego pstrąga
- 1 mango
- 2 kolorowe papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek
- 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
- łyżka posiekanej natki kolendry
Na sos:
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pstrąga pokrój w kostkę. Mango umyj, osusz, obierz, miąższ odkrój od pestki, pokrój w kostkę. Oczyszczone z pestek papryki i obraną cebulę posiekaj. Ogórek obierz, pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój plastry ananasa.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę i sok cytrynowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop sałatkę.
- Posyp sałatkę posiekaną kolendrą, wymieszaj, schłodź pod przykryciem w lodówce. Podawaj w pucharkach.