Rolada wołowo-drobiowa - przepis
Roladę wołową możesz nadziać także mielonym mięsem drobiowym.

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 10.01.2013, 08:25
Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 70 dag wołowiny na pieczeń
- 30 dag piersi kurczaka (indyka)
- pół strąka czerwonej papryki
- 5 dag startego parmezanu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, oczyść, osusz. Wołowinę rozetnij i rozbij, żeby uzyskać jak największy płat. Pierś kurczaka rozbij na grubość 1,5–2 cm. Płat wołowiny oprósz solą, pieprzem i posmaruj keczupem. Następnie posyp parmezanem i przykryj płatem drobiowym. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem.
- Wzdłuż dłuższego boku płata złożonego z dwóch mięs ułóż paski papryki jeden za drugim. Zaczynając zwijanie od boku z paskami papryki, ciasno zwiń roladę tak, by papryka znalazła się w samym środku. Gotową roladę obwiąż nicią.
- Rozgrzej olej. Obsmaż roladę na rumiano. Przełóż do brytfanki. Podlej kilkoma łyżkami wody.
- Brytfannę z roladą wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny. W czasie pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem. Z upieczonej rolady usuń nici. Podawaj pokrojoną w plastry.
Reklama
Reklama
Reklama