Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 10 dag cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- galaretka cytrynowa
Na masę budyniową:
- opakowanie budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 20 dag masła
- aromat waniliowy
Dodatki:
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel na trzy części. Tortownice wysmaruj masłem i wylep ciastem. Upiecz blaty na złoty kolor w temp. 190 stopni. Ostudź.
- Obrane jabłka pokrój, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny. Smaż, często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wsyp galaretkę.
- Zagotuj szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń i wlej do gorącego mleka. Ugotuj. Miękkie masło zmiksuj na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu. Wlej kilka kropli aromatu waniliowego.
- W tortownicy ułóż blat ciasta, nałóż gęstniejący mus jabłkowy, przykryj drugim blatem. Posmaruj masą budyniową i przykryj ostatnim blatem. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem przekładańca udekoruj polewą czekoladową.