Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki
- duża cebula
- 2 marchewki
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka ziaren ziela angielskiego
- paczka liści laurowych
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczeń w liściach laurowych!
- Karkówkę natrzyj solą i pieprzem.
- Cebulę i marchewkę obierz, pokrój w talarki.
- Wino podgrzej z 2 listkami laurowymi i 4-5 ziarnami ziela angielskiego, wystudź.
- Mięso umieść w niedużym naczyniu.
- Obłóż marchewką i cebulą.
- Zalej marynatą, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- Karkówkę wyjmij z zalewy, obłóż listkami laurowymi.
- Obwiąż bawełnianym sznurkiem.
- Ułóż w brytfannie na warzywach.
- Skrop olejem, podlej częścią marynaty.
- Piecz około 1,5 godz. w 190°C, często polewając winną zalewą.
- Pod koniec pieczenia należy wbić szpikulec w środek mięsa. Jeśli wypływa bezbarwny sok pieczeń jest gotowa.