Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 400 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- 5 filetów anchois
- 50 g kaparów
- 100 g czarnych drylowanych oliwek
Składniki sosu:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- sól
- pieprz
Grzanki:
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na sałatkę wielkanocną z jajkiem!
Przygotowanie sałatki wielkanocnej:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Tuńczyka odcedź z zalewy.
- Cebulę pokrój w pióra.
- Do sałaty dodaj oliwki, kapary, anchois, tuńczyka i cebulę.
- Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj.
- Całość polej sosem.
- Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na sałatce.
Przepis na sos do sałatki:
- W miseczce wymieszaj ocet i cukier.
- Dodaj musztardę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Energicznie mieszając, powoli dolewaj oliwę, aż powstanie emulsja.
Przepis na grzanki do sałatki wielkanocnej z jajkiem:
- Chleb pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb.
- Smaż, aż grzanki będą złociste.
- Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)