Składniki:
- 2 kg cielęciny na pieczeń (udźca, górki, szynki)
- duża cytryna
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka śmietany 22-proc.
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego estragonu
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz, obwiąż bawełnianą nicią, formując kształtną pieczeń. Cytrynę dokładnie umyj, cienko obierz i wyciśnij sok. Mięso natrzyj estragonem, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
- Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, zrumień na oliwie ze wszystkich stron, podlej kilkoma łyżkami wody oraz białym winem. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około godziny). W czasie duszenia kilkakrotnie obróć i polej wytworzonym sosem.
- Gdy mięso będzie miękkie, do sosu wlej śmietanę, włóż pokrojoną w cienkie paski skórkę cytrynową. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Pieczeń duś jeszcze chwilę. Wyjmij na półmisek, usuń nici, pokrój na plastry.