Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 9 jaj
  • 50 g masło
  • 30 g prawdziwki suszone
  • koperek mały pęczek

  • 150 g bułka tarta
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Reklama
Przygotowanie:
  1. Jajka kupujemy świeże, od chłopa albo z numerkiem 0 lub 1, czyli z wolnego chowu (1) lub ekologiczne (0).
  2. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Uduś do miękkości z łyżką masła i niewielką ilością wody, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź i drobno posiekaj.
  3. 8 jaj ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie. Przetnij wzdłuż na pół, starając się nie uszkodzić za bardzo skorupki. Najlepiej jest to robić bardzo ostrym nożem piłą. Można też trzymając jajko w dłoni, przeciąć je zdecydowanym ruchem przy pomocy ciężkiego, ostrego noża. Czynność wymaga zachowania ostrożności.
  4. Łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek. Posiekaj, dodaj grzyby, umyty i posiekany koperek, resztę masła (stop je i wlej do masy)i rozmącone świeże jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Panieruj od strony farszu w bułce, smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Reklama

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl

Jaja w sosie musztardowym

Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Baba ponczowa topiona

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Reklama
Reklama