Baba przekładana bakaliami - przepis fot. Adobe Stock

Baba przekładana bakaliami - przepis

Po ostudzeniu możesz babkę udekorować kolorowym lukrem.
/ 06.07.2018 14:31
Baba przekładana bakaliami - przepis fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 30 min


Składniki na 8–10 porcji:
  • 50 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 6 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • pół kostki masła
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • szklanka wiśni z konfitury
  • po 10 dag suszonych moreli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, rozpuść w letnim mleku i wymieszaj z połową szklanki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym, resztę mąki, skórkę otartą z cytryny i sól. Wyrób ciasto. Wlej roztopione, ostudzone masło. Ponownie wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.


2. Wiśnie osącz, podsusz w piekarniku. Morele namocz (10–20 minut) w letniej wodzie, osącz, posiekaj. Figi i smażoną skórkę pomarańczową posiekaj.

3. Ciasto znowu zagnieć i podziel na 3 części. Formę na babę wysmaruj masłem, obsyp tartą bułką. Na dnie ułóż część ciasta. Posyp połową bakalii. Przykryj bakalie warstwą ciasta i obsyp resztą bakalii. Nakryj pozostałym ciastem. Odstaw do wyrośnięcia.

4. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.