Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 30 g żelatyny
- 300 ml mleka
- 1 kg twarogu mielonego (na sernik)
- 200 g masła
- 100 g płatków migdałów
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- wg uznania, np. motyle z czekolady, perełki, lukier
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na wielkanocną paschę waniliową!
- W metalowej lub ceramicznej misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Miskę z masą jajeczną postaw na garnek z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody.
- Całość postaw na kuchence.
- Podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając.
- Uważaj, by masa się nie zagotowała.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Zagrzej mleko.
- Do gorącego mleka wsyp żelatynę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj naczynia na paschę.
- Kilka małych miseczek lub jedną dużą wyłóż białą gazą lub tetrą.
- W dużej misce utrzyj masło, dodaj twaróg i wymieszaj.
- Następnie do twarogu dodaj masę z żółtek i cukru oraz pozostałe składniki - płatki migdałów, skórkę pomarańczową i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na koniec, ciągle miksując, wlej do masy wolnym strumieniem żelatynę.
- Wszystkie składniki dokładnie połącz.
- Gotową masę przełóż szybko do wcześniej przygotowanych foremek, mocno ugnieć i odstaw do lodówki na kilka godzin, w tym czasie przygotuj dekorację z lukru.
- Deser najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.