Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 2 jajka
- 25 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 15 białej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- miąższ z laski wanilii
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babkę maślaną!
- Mleko, czekoladę, masło, miąższ wanilii przełóż do garnuszka.
- Podgrzewaj, aż składniki się połączą.
- Mąkę przesiej z proszkiem i sodą.
- Dodaj cukier.
- Wlej rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka.
- Szybko zmiksuj.
- Przelej do foremki silikonowej i piecz w 160 stopniach przez 50 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 20 minut do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij na deskę, ostudź przed podaniem.