Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach - przepis

Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach zachwyci twoich najbliższych! Przygotuj ją na rodzinne przyjęcie! Sprawdź przepis!
/ 06.06.2013 06:33
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 360 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 1,2 kg schabu środkowego bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • duży pęczek świeżej bazylii
  • cebula
  • łyżka masła
  • czerstwa kajzerka
  • 2 łyżki oleju
  • 4–5 pomidorów
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Schab natrzyj 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Włóż na 4–8 godz. do lodówki.
  2. Bazylię opłucz, dokładnie osusz, oberwij listki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zmiksuj z bazylią i pokruszonym miękiszem bułki. Wymieszaj z cebulą, dopraw.
  4. Schab natnij na górze wzdłuż w 3 miejscach. Nacięcia wypełnij przygotowanym farszem. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem,  by zachowało kształt.
  5. Pomidory obierz, pokrój w kostkę. Żaroodporne naczynie natłuść olejem, na dno wsyp pomidory, ułóż na nim schab. Skrop olejem, przykryj. Piecz ok. 75 min w temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA