Składniki:
- ok. 1,2 kg schabu środkowego bez kości
- 4 ząbki czosnku
- duży pęczek świeżej bazylii
- cebula
- łyżka masła
- czerstwa kajzerka
- 2 łyżki oleju
- 4–5 pomidorów
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Schab natrzyj 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Włóż na 4–8 godz. do lodówki.
- Bazylię opłucz, dokładnie osusz, oberwij listki.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zmiksuj z bazylią i pokruszonym miękiszem bułki. Wymieszaj z cebulą, dopraw.
- Schab natnij na górze wzdłuż w 3 miejscach. Nacięcia wypełnij przygotowanym farszem. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by zachowało kształt.
- Pomidory obierz, pokrój w kostkę. Żaroodporne naczynie natłuść olejem, na dno wsyp pomidory, ułóż na nim schab. Skrop olejem, przykryj. Piecz ok. 75 min w temp. 200 st. C.