Składniki:
Na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 5 dag drożdży świeżych
- pół szklanki cukru
- 6 żółtek plus jedno jajko
- szklanka ciepłego mleka
- skórka otarta z 2 cytryn
- pół kostki rozpuszczonego masła
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na lukier:
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 40 dag cukru pudru
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z połową szklanki mleka, odstaw na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem na gładki krem. Do przesianej mąki dodaj masę jajeczną, drożdże, mleko i skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
- Następnie, podnosząc ciasto od spodu miski, wlej masło. Wyrabiaj, aż masa wchłonie tłuszcz. Dodaj opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrób. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto potroi swoją objętość.
- Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Nałóż ciasto. Przykryj i odstaw na kolejne 30 minut. Potem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. Piecz 40 minut.
- Z cukru pudru i soku pomarańczowego utrzyj lukier. Polej nim ostudzoną babkę.