Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną

Terrina jajeczna to apetyczne połączenie jajek i twarogu. Farsz warto wzbogacić również szczypiorkiem, koperkiem lub pokrojoną drobno szynką.
Weronika Kwaśniak / 05.02.2020 10:39
DRUKUJ PRZEPIS
Terrina jajeczna: przepis na efektowną przekąskę wielkanocną Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 13 jajek,
  • 25 dag twarogu (koniecznie tłustego),
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 pęczka koperku lub pokrojonego szczypiorku,
  • 10 dag sera żółtego,
  • sól,
  • pieprz,
  • curry,
  • opcjonalnie: pokrojona drobno szynka.

Dodatkowo:

  • 3 jajka,
  • 3 duże plasterki szynki,
  • masło i bułka do foremki.
Przygotowanie:

Terrina jajeczna oczaruje wszystkich gości - efektownie prezentuje się na każdym stole. To przepis nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na inne świąteczne okazje.

  1. 14 jajek ugotuj na twardo. 2 jajka niech pozostaną surowe.
  2. 11 ugotowanych jaj obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, 3 pozostaw w całości.
  3. Na tarce zetrzyj ser żółty.
  4. Połącz rozdrobnione jajka z twarogiem, 2 surowymi jajkami, serem żółtym, bułką tartą, posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem.
  5. Jeśli chcesz, do terriny dodaj też pokrojoną szynkę.
  6. Dopraw solą, pieprzem oraz curry.
  7. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  8. Nałóż połowę masy, ułóż dodatkowe (odłożone wcześniej) jajka ugotowane na twardo. Zawiń je najpierw w plasterki szynki.
  9. Przykryj terrinę pozostałą masą jajeczno-twarogową.
  10. Foremkę z terriną wstaw do piekarnika i piecz przez około 90 minut w 180 stopniach.

Zobacz więcej przepisów na wielkanocne jajka:
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane łososiem
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane awokado

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/29.03.2016 06:49
Zrobiłam na święta. Okropne! Wszystko zgodnie z tym co tu podano piekłam w kąpieli wodnej. Bułka tarta się zaparzyła i całą potrawę czuć tylko tym. Kompromitacja przed rodziną. Szkoda moich wiejskich jaj! A zdjęcie nie ma nic wspólnego z tym sinym śmierdzącym szajsem. Nie polecam!
/09.04.2014 14:44
pyszności!