Składniki:
- po 50 dag mąki razowej i pszennej
- pół litra ciepłego mleka
- 4 dag drożdży
- 5 płaskich łyżeczek cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie:
- Mleko przelej do dużej miski, wkrusz drożdże, dodaj cukier. Wsyp mąkę razową, dokładnie wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Następnie dodaj kminek, sól, zamieszaj i przesiej mąkę pszenną. Połącz wszystkie składniki, przełóż na stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj małe bochenki. Ułóż je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (może być wysmarowana i posypana otrębami).
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą.
- Piecz 50–60 minut w temp. 190 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu zetnij górę chlebka, wydrąż miąższ i wlej żurek.