Składniki:
- udziec indyka (ok. 1 kg)
- 25 dag pieczarek
- duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- szklanka bulionu wołowego
- płaska łyżka mąki
- 4 łyżki posiekanej natki
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso natrzyj solą, pieprzem, trzema łyżkami masła, ułóż w brytfannie, piecz 40 min (190 st.)
- Na reszcie masła przesmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podlej bulionem, dodaj koncentrat, tymianek, sól, pieprz. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Połowę sosu zmiksuj. Sosem polej mięso. Piecz kolejne 40 min, polewając sosem. Podawaj z upieczonymi plasterkami ziemniaków posypanymi natką, słodką papryką i solą.