Składniki:
- 4 filety z matiasów
- 6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1/4 szklanki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanego koperku z natką pietruszki
Na sos:
- 4 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- cukier
Dodatki:
- 4 żółtka świeżych jajek
- zioła
- czerwony pieprz
Przygotowanie:
- Filety śledziowe dokładnie opłucz, zalej szklanką przegotowanej wody wymieszanej z octem winnym. Odstaw pod przykryciem do lodówki. Następnie dokładnie osącz i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę i jabłko obierz, posiekaj. Ananasa pokrój w drobną kostkę. Rozdrobnione składniki dodaj do śledzi. Posyp posiekaną zieleniną.
- Przygotuj sos: jogurt połącz z majonezem, dopraw sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do przygotowanego tatara, wymieszaj, przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Przed podaniem ułóż porcje tatara śledziowego na talerzykach. W zagłębienia wbij żółtko. Udekoruj ziołami i czerwonym pieprzem.