Składniki:
- 4 duże ładne sznycle wołowe
- duży ogórek kiszony
- cebula
- 15 małych pieczarek
- 5 suszonych grzybów
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- szklanka bulionu warzywnego lub grzybowego
- kilka ziarenek pieprzu
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oleju
Przygotowanie:
- Grzyby suszone namocz w małej ilości wody, ugotuj do miękkości, osącz (płyn z gotowania zachowaj), pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ogórek przekrój wzdłuż na krzyż. Mięso rozbij na bardzo cienkie kotlety, posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem. Na każdym ułóż piórka cebuli, kawałek ogórka, kilka paseczków grzybów. Zwiń w zgrabne roladki, zepnij wykałaczką. Roladki obtocz w łyżce mąki, obsmaż na rozgrzanym oleju. Podlej bulionem, płynem z gotowania grzybów, obłóż pozostałymi suszonymi grzybami i przekrojonymi na pół pieczarkami. Dodaj kilka ziaren pieprzu. Przykryj i duś na średnim ogniu około 40 minut.
- Resztę mąki wymieszaj z małą ilością wody, wlej do sosu z duszenia mięsa, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Podawaj z ziemniakami lub makaronem i sałatką z ogórka kiszonego, pomidorków, cebulki dymki, natki oraz oliwy.