Składniki:
- 4 kotlety schabowe (po 10 dag)
- mała główka kapusty
- 1 cebula
- 1 marchew
- 150 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sok z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety opłucz, osusz, skrop sokiem cytrynowym. Natrzyj czosnkiem, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj obraną i startą na grubej tarce marchew oraz oczyszczoną i posiekaną kapustę. Dopraw, podlej bulionem i zagotuj.
- Kotlety obsmaż z obu stron na dwóch łyżkach oliwy i włóż do warzyw. Duś pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.