Specjalista Dietetyk w firmie Dr Bardadyn

Absolwentka Dietetyki na Wydziale Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Pracuje jako Specjalista Dietetyk w firmie Dr Bardadyn. www.dietastrukturalna.pl

Tłuszcze polecane w diecie strukturalnej
Tłuszcze polecane w diecie strukturalnej10 lat temu
Jesteś na diecie strukturalnej lub zamierzać zacząć ją prowadzić? Zobacz, jakie tłuszcze są polecane w tej diecie! Oto ich zdrowe źródła. Czytaj więcej
Przyprawy do deserów – co je cechuje?
Przyprawy do deserów – co je cechuje?10 lat temu
Jaki smak i aromat mają przyprawy dodawane zwykle do deserów? Dlaczego kardamon pasuje do czekolady, a cynamon dodajemy do szarlotki? Dowiedz się więcej! Czytaj więcej
Nasiona roślin strączkowych w diecie strukturalnej
Nasiona roślin strączkowych w diecie strukturalnej10 lat temu
Które nasiona roślin strączkowych są zalecane w diecie strukturalnej i dlaczego? Jak je przetwarzać? Zobacz, jak cenne właściwości posiadają poszczególne nasiona! Czytaj więcej
Przyprawy do mięsa – jak je dobierać?
Przyprawy do mięsa – jak je dobierać?10 lat temu
Czy wiesz, jak dobrać odpowiednie przyprawy do miesa? Kiedy zastosować bazylię, tymianek, do czego pasuje kolendra? Zobacz! Czytaj więcej
Żurawina w diecie strukturalnej
Żurawina w diecie strukturalnej11 lat temu
Żurawina zawiera błonnik, magnez, potas, wapń i żelazo, jej spożywanie pomaga w obniżaniu "złego" cholesterolu LDL, antyoksydanty zapobiegają nowotworom. Dlaczego żurawina jest polecana w diecie strukturalnej? Oto przepis na koktajl z żurawiną na diecie strukturalnej. Czytaj więcej
Kasze w diecie strukturalnej
Kasze w diecie strukturalnej11 lat temu
Kasze są produktem szczególnie polecanym w diecie strukturalnej ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B6 oraz witaminę E, PP i kwas foliowy. Zawierają stosunkowo dużo potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, manganu, krzemu i wapnia. Są źródłem białka roślinnego, ale ze względu na brak lizyny i tryptofanu (aminokwasów) należy spożywać je wraz z białkiem zwierzęcym - mięsem lub mlekiem. Kasze są bogate także w błonnik pokarmowy, który zapewnia prawidłową pracę układu pokarmowego i perystaltyki jelit. Czytaj więcej
Dieta strukturalna w walce z wysokim poziomem cholesterolu
Dieta strukturalna w walce z wysokim poziomem cholesterolu12 lat temu
Cholesterol jest niezbędny dla życia, stanowi podstawowy składnik naszych komórek. Większość cholesterolu jest produkowana przez organizm z pożywienia. Coraz więcej Polaków boryka się z problemem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Stale podwyższony cholesterol może prowadzić do miażdżycy, chorób serca oraz udaru mózgu. Dlatego ważne jest, aby w porę wprowadzić odpowiednie postępowanie zwalczające jego wysoki poziom - gdzie szukać składników strukturalnych, pomocnych w obniżeniu poziomu cholesterolu? Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA