Lasagne wegetariańska - przepis

Dla zaostrzenia smaku do sosu pomidorowego dodaj kilka kropli tabasco

Lasagne wegetariańska

Lasagne wegetariańska

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 4 porcje:
- 2 młode żółte patisony, cukinie lub kabaczki
- 2 puszki pomidorów pelati
- 2 cebule
- 40 dag płatów lasagne
- 10 dag tartego parmezanu
- 3–4 gałązki bazylii
- 2–3 gałązki oregano
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Cebule obierz, opłucz i posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj rozgniecione pomidory wraz
z zalewą oraz posiekane bazylię i oregano. Dopraw posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sos pomidorowy duś na wolnym ogniu 10 minut.

2. Przyrządź beszamel: zasmaż w rondelku na złoty kolor mąkę z masłem. Wlej mleko i cały czas mieszając, zagotuj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kiedy wystygnie, dodaj starty parmezan.

3. Z umytych patisonów odetnij łodyżki i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry. Na dno prostokątnej formy wlej kilka łyżek beszamelu, ułóż płaty lasagne, posmaruj sosem pomidorowym, przykryj paskami patisonów i polej beszamelem. W ten sposób ułóż jeszcze kilka warstw składników. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni.

Pani Domu
Oceń artykuł 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ola2013.08.15 12:03
Dla sprostowania chcialam zaznaczyc, ze tradycyjny parmezan nie jest serem wegetarianskim, poniewaz zawiera enzymy pochodzace z zoladka cielaka. Dlatego uwazam, ze w przepisie powinno byc napisane: "wegetarianski parmezan".
Raport specjalny
Video tygodnia
Placki z cukinii