Jak gotować białą kiełbasę?

Gotowanie białej kiełbasy bywa problemem wielu pań domu...

Jak gotować białą kiełbasę
fot. Fotolia

Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych polskich przysmaków. Zajadamy się nią już od XVII wieku. Nic nie wskazuje także na to, żebyśmy mieli przestać!

Biała kiełbasa, wyśmienita do żurku, wkładana do święconki lub jedzona z bigosem, przysparza nieco problemów podczas jej przygotowywania. Głównym powodem jest fakt, iż jest to produkt najczęściej surowy lub parzony, sporządzony z mięsa wieprzowego i wołowego. Pytanie zatem nasuwa się samo - jak i ile czasu gotować taką kiełbasę?

Główną zasadą gotowania białej kiełbasy jest rozpoczęcie liczenia czasu jej gotowania od momentu wrzucenia jej do wrzątku. Kiełbasę nakłuwamy i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Do wody można wrzucić nieco majeranku. Co ważne, woda po kiełbasie może nam się jeszcze przydać do przygotowania potraw, do których dodajemy majeranek.

KW
Oceń artykuł 17 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
di4b3u2013.12.10 13:50
I wasz skrypt nie przepuszcza słowa Pie-prz. A ciężko bez tego gotować.
di4b3u2013.12.10 13:49
Liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka peppera, sól tego brakuje w tym przepisie. Majeranek można dodać ale nie jest konieczny. I tak jak napisał Normalny wody nie należy doprowadzać do wrzenia.
Normalny2013.07.09 15:31
Bzdury piszesz nieuku - białej kiełbasy się nie gotuje, gotować to możesz swoje jaja na Wielkanoc, biała kiełbasę się zaparza, nie wolno dopuścic do zawrzenia wody, a takiej białej co masz na fotce, to bym miał stracha psu dać - faktycznie biała - sama mączka rybna, a fujjjj :(:(
Gość2013.03.30 13:06
No bez Wielkanocnych Jaj
Gość2013.02.08 19:24
Kocham białą kiełbaskę i Panią KW też Kocham
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami