Dania z jarmużu to potrawy bazujące przede wszystkim na prostocie. Jarmuż sam w sobie ma ciekawy, a przy tym łagodny smak, dlatego świetnie komponuje się z makaronami, kaszami, ryżem, a także z daniami mięsnymi, w szczególności z drobiem i rybą. Pamiętaj jednak, aby nie gotować go dłużej niż 3-4 minuty, bo pozbawisz go wartości odżywczych.
Spis treści:
- Chipsy z jarmużu
- Duszony jarmuż z czosnkiem i skórką cytrynową
- Sałatka z jarmużem i kurczakiem
- Makaron z jarmużem i sosem serowym
- Stek z łososia na jarmużu
Co zrobić z jarmużu: chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu są bardzo popularną fit przekąską, która smakuje doskonale i idealnie sprawdzi się podczas wieczoru z serialem czy książką. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilkunastu minut.
Składniki:
- kilka dużych liści jarmużu,
- sól gruboziarnista,
- 2 łyżki oliwy,
- opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni, a jarmuż opłucz pod bieżącą wodą i dobrze osusz.
- Następnie liście lekko porwij na mniejsze kawałki, ale nie za małe. Twardą łodygę odrzuć.
- Liście wymieszaj dokładnie z oliwą i solą, a następnie rozłóż na blachę w taki sposób, aby się wzajemnie nie dotykały.
- Wstaw do piekarnika na 10 minut. Upieczone chipsy możesz dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny.
- Wariant: dobrze będą smakować także posypane tartym parmezanem.
fot. Dania z jarmużu: chipsy z jarmużu/Adobe Stock, Brent Hofacker
Dania z jarmużem: duszony jarmuż z czosnkiem i skórką z cytryny
Duszony jarmuż będzie świetnym dodatkiem do obiadu, innym niż tradycyjna surówka. Świetnie smakują z owocami jako lekka sałatka - dodaj do niego kawałki pomarańczy lub mandarynek, granaty albo winogrona. Świetnie sprawdzi się także ser: pleśniowy, kozi lub typu parmezan.
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i podsmaż.
- Podlewaj od czasu do czasu wodą i duś do miękkości.
- Na koniec dodaj skórkę z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
fot. Jarmuż przepisy/Adobe Stock, VICUSCHKA
Jarmuż: przepis na sałatkę z jarmużu z piersią kurczaka i dressingiem kolendrowym
Jarmuż lubi towarzystwo mięsa z kurczaka, a także świeżych ziół i lekkich dressingów. Sałatka z nim w roli głównej będzie świetnie smakować z domowym sosem winegret, a także prostym dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 100 g pomidorów koktajlowych,
- 50 g rukoli,
- 100 g sera feta,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 g świeżej kolendry,
- sok z 1/2 cytryny lub limonki,
- sól i pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (3-4 minuty), następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu.
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni grillowej.
- Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój w ćwiartki, dodaj do dania z jarmużem.
- Kolendrę zmiksuj z oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Jarmuż wymieszaj z listkami rukoli, na wierzchu połóż kawałki kurczaka i fety, polej dressingiem.
fot. Co z jarmużu: sałatka z jarmużem i kurczakiem/Adobe Stock, fahrwasser
Makaron penne z jarmużem z sosem serowym i rukolą
Pyszne danie z makaronem z dodatkiem jarmużu idealnie sprawdzi się na obiad, lunch czy szybką kolację. Możesz połączyć go z rukolą lub roszponką, a także z owocowym dodatkiem - idealne będą np. pestki granatu lub winogrona.
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 30 g gorgonzoli,
- 30 g camemberta,
- 30 g brie,
- 150 ml śmietany 36%,
- 100 g rukoli,
- 100 g jarmużu.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Sery pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubych oczkach.
- W rondelku zagotuj śmietanę, a następnie dodaj lekko podgotowany jarmuż.
- Ugotowany makaron odcedź i dodaj do gotującej się śmietany.
- Połącz sos z makaronem, zagotuj.
- Dodaj rukolę i wymieszaj - penne z jarmużem gotowe.
fot. Dania z jarmużu: makaron z jarmużem/Adobe Stock, Ezume Images
Co zrobić z jarmużu: stek z łososia na jarmużu
Stek na jarmużu duszonym z bazylią i sokiem pomarańczowym brzmi bardzo luksusowo, a tymczasem jest to pyszna i lekka propozycja, idealna na lato. Sprawdzi się jako danie obiadowe, a także lunch czy pożywne drugie śniadanie.
Składniki:
- 300 fileta z łososia bez skóry,
- 200 g jarmużu,
- 50 g masła,
- 1 mała cebula,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 pomarańcza,
- świeża bazylia, sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania:
- Łososia dopraw i usmaż na patelni grillowej. Jarmuż ugotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
- Dodaj sok z pomarańczy i otartą skórkę, zagotuj.
- Dodaj jarmuż i duś przez 5 minut. Dopraw do smaku i podawaj np. z ryżem.
fot. Co zrobić z jarmużu/Adobe Stock, M.studio
Na podstawie artykułu Agaty Bernaciak pierwotnie opublikowanego 25.11.2014.
Czytaj także:
Smoothie z jarmużem
Znasz te egzotyczne owoce?
Na czym polega meal prep?