Dania z jarmużu to potrawy bazujące na prostocie. Jarmuż świetnie komponuje się z makaronami, kaszami, ryżem, a z mięs - z drobiem i rybą. Nie gotuj go dłużej niż 3-4 minuty, bo pozbawisz go wartości odżywczych.
Duszony jarmuż z czosnkiem i skórką z cytryny
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i podsmaż.
- Podlewaj od czasu do czasu wodą i duś do miękkości. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
- Zagotuj makaron tagliatelle lub penne i jedz na ciepło z duszonym jarmużem.
fot. Adobe Stock
Sałatka z jarmużu z piersią kurczaka i dressingiem kolendrowym
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 200 g piersi z kurczaka,
- 100 g pomidorów koktajlowych,
- 50 g rukoli,
- 100 g sera feta,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 g świeżej kolendry,
- sok z 1/2 cytryny lub limonki,
- sól i pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (3-4 minuty), następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu.
- Kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni grillowej.
- Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój w ćwiartki, dodaj do dania z jarmużem.
- Kolendrę zmiksuj z oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Jarmuż wymieszaj z listkami rukoli, na wierzchu połóż kawałki kurczaka i fety, polej dressingiem.
Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków z kozim serem
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 100 g szpinaku,
- 2 duże buraki,
- 100 g koziego sera,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 g orzechów włoskich,
- 30 ml octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
- Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, potem wystudź go w wodzie z kostkami lodu.
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180°C) przez 1,5 godziny.
- Kozi ser pokrój w kostkę. Jarmuż wymieszaj ze szpinakiem, buraki pokrój w kostkę.
- Ułóż ser i buraki na zieleninie, polej oliwą i octem, posyp orzechami.
Makaron penne z jarmużem z sosem serowym i rukolą
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 30 g gorgonzoli,
- 30 g camemberta,
- 30 g brie,
- 150 ml śmietany 36%,
- 100 g rukoli,
- 100 g jarmużu.
Sposób przygotowania:
- Sery pokrój i zagotuj w śmietanie, dodaj ugotowany do miękkości w osolonej wodzie jarmuż. Makaron ugotuj.
- Połącz sos z makaronem, zagotuj. Dodaj rukolę i wymieszaj - penne z jarmużem gotowe.
Stek z łososia na jarmużu duszonym z sokiem pomarańczowym i bazylią
Składniki:
- 300 fileta z łososia bez skóry,
- 200 g jarmużu,
- 50 g masła,
- 1 mała cebula,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 pomarańcza,
- świeża bazylia, sól, pieprz, cukier.
Sposób przygotowania:
- Łososia dopraw i usmaż na patelni grillowej. Jarmuż ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
- Dodaj sok z pomarańczy i otartą skórkę, zagotuj.
- Dodaj jarmuż i duś przez 5 minut. Dopraw do smaku i podawaj np. z ryżem. Poznaj też inne przepisy na dania z łososia.
fot. Adobe Stock
Tekst na podstawie artykułu Agaty Bernaciak. Pierwotnie opublikowany 25.11.2014.
Więcej przepisów: Chipsy z jarmużu lub zupa: pyszne przepisy
7 przepisów na dietetyczne pizze
Spaghetti z pesto z jarmużu
7 przepisów na dietetyczne pizze
Spaghetti z pesto z jarmużu