Jarmuż - przepisy na zdrowe i pyszne dania z jarmużu

Dania z jarmużu fot. Adobe Stock
Zwykło się mówić, że dania z jarmużu są dedykowane osobom na diecie. Nie musi to być jednak koktajl z jarmużu czy sałatka, a wyborny makaron z pesto z jarmużu.
Edyta Liebert / 21.10.2020 05:23
Dania z jarmużu fot. Adobe Stock

Dania z jarmużu to potrawy bazujące na prostocie. Jarmuż świetnie komponuje się z makaronami, kaszami, ryżem, a z mięs - z drobiem i rybą. Nie gotuj go dłużej niż 3-4 minuty, bo pozbawisz go wartości odżywczych.

Duszony jarmuż z czosnkiem i skórką z cytryny

Składniki:

  • 200 g jarmużu,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj jarmuż i podsmaż.
  2. Podlewaj od czasu do czasu wodą i duś do miękkości. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
  3. Zagotuj makaron tagliatelle lub penne i jedz na ciepło z duszonym jarmużem.

Potrawy z jarmużufot. Adobe Stock

Sałatka z jarmużu z piersią kurczaka i dressingiem kolendrowym

Składniki:

  • 200 g jarmużu,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 100 g pomidorów koktajlowych,
  • 50 g rukoli,
  • 100 g sera feta,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 50 g świeżej kolendry,
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki,
  • sól i pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (3-4 minuty), następnie wystudź go w wodzie z kostkami lodu.
  2. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, usmaż na patelni grillowej.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój w ćwiartki, dodaj do dania z jarmużem.
  4. Kolendrę zmiksuj z oliwą, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  5. Jarmuż wymieszaj z listkami rukoli, na wierzchu połóż kawałki kurczaka i fety, polej dressingiem.

Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków z kozim serem

Składniki:

  • 200 g jarmużu,
  • 100 g szpinaku,
  • 2 duże buraki,
  • 100 g koziego sera,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 30 ml octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, potem wystudź go w wodzie z kostkami lodu.
  2. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180°C) przez 1,5 godziny.
  3. Kozi ser pokrój w kostkę. Jarmuż wymieszaj ze szpinakiem, buraki pokrój w kostkę.
  4. Ułóż ser i buraki na zieleninie, polej oliwą i octem, posyp orzechami.

Makaron penne z jarmużem z sosem serowym i rukolą 

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 30 g gorgonzoli,
  • 30 g camemberta,
  • 30 g brie,
  • 150 ml śmietany 36%,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g jarmużu.

Sposób przygotowania:

  1. Sery pokrój i zagotuj w śmietanie, dodaj ugotowany do miękkości w osolonej wodzie jarmuż. Makaron ugotuj.
  2. Połącz sos z makaronem, zagotuj. Dodaj rukolę i wymieszaj - penne z jarmużem gotowe.

Stek z łososia na jarmużu duszonym z sokiem pomarańczowym i bazylią

Składniki:

  • 300 fileta z łososia bez skóry,
  • 200 g jarmużu,
  • 50 g masła,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 pomarańcza,
  • świeża bazylia, sól, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia dopraw i usmaż na patelni grillowej. Jarmuż ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
  3. Dodaj sok z pomarańczy i otartą skórkę, zagotuj.
  4. Dodaj jarmuż i duś przez 5 minut. Dopraw do smaku i podawaj np. z ryżem. Poznaj też inne przepisy na dania z łososia

Jarmuż przepisy na sałatkęfot. Adobe Stock

Tekst na podstawie artykułu Agaty Bernaciak. Pierwotnie opublikowany 25.11.2014.

Redakcja poleca

REKLAMA