„Cała Polska w różach, a ich owoce szansą dla twego zdrowia” to hasło przewodnie Fundacji "Polska Róża". Jej celem jest upowszechnianie wiedzy na temat leczniczych i odżywczych walorów róż owocowych.

 W celu wypełnienia ważnej misji, mającej na celu poprawienie zdrowia społeczeństwa, poprzez utrwalenie prozdrowotnych nawyków żywieniowych, z mojej inicjatywy powstała Fundacja, której zadaniem jest:
 

  • 1) upowszechnienie wiedzy o naprawczych walorach owoców róży dla naszego zdrowia,
  • 2) inicjowanie prac badawczych na temat owoców róży,
  • 3) propagowanie uprawy krzewów i szerokiego przetwórstwa tych wyjątkowych owoców.

Zapraszam do odwiedzenia naszej strony internetowej: www.dzikaroza.pl i do kontaktu wszystkie osoby zainteresowane właściwościami zdrowotnymi róży owocowej, sposobem uprawy, literaturą na temat róży i wieloma innymi tematami związanymi z owocami róży.

Fundacja Ernesta Michalskiego „Polska Róża”
ul. Rakowiecka 36 (Instytut Biotechnologii)
02-532 Warszawa
tel.: 22/ 84 84 331, e-mail: fundacja@polskaroza.pl

Ernest Michalski
Dlaczego człowiek nie wytwarza witaminy C?
Dlaczego człowiek nie wytwarza witaminy C?14 lat temu
Linus Pauling odkrył, że człowiek ma uszkodzony gen, który w pośredni sposób jest odpowiedzialny za przetwarzanie cukrów we krwi w kwas askorbinowy (witaminę C). Brak tej witaminy w organizmie może prowadzić do wielu chorób, a nawet śmierci. W jaki sposób suplementować witaminę C? Gdzie znajduje się jej najwięcej? Czytaj więcej
Jakie właściwości mają owoce róży?
Jakie właściwości mają owoce róży?14 lat temu
Owoce róży od wieków wykorzystywano do produkcji win, likierów czy soków. Choć dopiero od niedawna wiadomo, co kryją w sobie owoce róż, to intuicyjnie ludzie stosowali je w leczeniu wielu chorób: szkorbutu, przeziębienia. Owoce róży kryją w sobie ogromne ilości witaminy C oraz innych związków, takich jak: kwas foliowy, bioflawonoidy czy karotenoidy. Czytaj więcej
Owoce róży – najbogatsze źródło witaminy C
Owoce róży – najbogatsze źródło witaminy C14 lat temu
Polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C: 450 mg witaminy C w 100 ml (w pół szklanki) soku. Na razie tylko kilka ośrodków naukowych w Polsce zajmuje się krzewami i owocami róży. Jednak zainteresowanie uprawą krzewów róż owocowych rośnie, a wraz z nim zainteresowanie naukowców. Czytaj więcej
Do czego potrzebna jest witamina C?
Do czego potrzebna jest witamina C?14 lat temu
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to związek, który odgrywa ogromną rolę w organizmie człowieka. Niedobór witaminy C może osłabić organizm, zmniejszyć wydolność fizyczną, doprowadzić do szybszego starzenia się organizmu. Kwas askorbinowy stosuje się w profilaktyce wielu chorób. Czytaj więcej
Naucz dziecko, jak zdrowo jeść
Naucz dziecko, jak zdrowo jeść14 lat temu
Dzieci to wymarzeni konsumenci. Wystarczy zerknąć do koszyków w kolejce do sklepowych kas… Chipsy posypane chemią, napoje zawierające kilka procent soku, za to w kolorowych butelkach z kolekcją naklejek, słodycze w każdej postaci. Czytaj więcej
Jakie soki są najlepsze?
Jakie soki są najlepsze?14 lat temu
Które soki są lepsze do spożycia, czy te z długim terminem przydatności, czy te jednodniowe? Czy soki w sklepach zawierają konserwanty? Ile soku jest w soku? Czy zawierają one cenne składniki? - na te pytania odpowiada prof. Marta Mitek, kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA