Przepisy na ciasto ze śliwkami i budyniem lub kruszonką

ciasto śliwkowe fot. Adobe Stock
Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do ich przygotowania wykorzystaj tradycyjne węgierki lub soczystą odmianę renklod.
Sylwia Kazimierczuk / 08.08.2019 14:24
ciasto śliwkowe fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Ciasto ze śliwkami i budyniem
  2. Na oleju
  3. Z kruszonką
  4. Bez pieczenia
  5. Z czym połączyć śliwki?
  6. Które wybrać do ciasta?

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki:

  • kostka masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 budynie w proszku
  • litr mleka
  • 500 gram śliwek

Przygotowanie

  1. Ugotuj budynie z dodatkiem mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Utrzyj masło z cukrem i dodajemy żółtka.
  3. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno i połącz z masą.
  4. Pokrój śliwki na połówki i usuń pestki. Masę wylej do natłuszczonej wcześniej tortownicy.
  5. Przelej budyń i ułóż śliwki według uznania. Ciasto ze śliwkami piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Dla zrównoważenia kwaskowatego smaku śliwek możesz posypać całość cukrem pudrem lub polać lejącym się karmelem.

Ciasto śliwkowe na oleju
fot. Adobe Stock

Na oleju

Składniki:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jajka
  • pół szklanki oleju
  • 8 średnich śliwek dowolnej odmiany

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrami na gładką i puszystą masę przez około 10 minut. Dodaj jogurt i olej dalej miksując.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dosyp do masy. Przelej masę do formy natłuszczonej wcześniej tłuszczem.
  3. Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
  4. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  5. Podaj z dodatkiem bitej śmietany lub polane lukrem.

Ciasto śliwkowe z kruszonką
fot. Adobe Stock

Z kruszonką

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • 15 dużych śliwek
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego

Kruszonka

  • szklanka mąki pszennej
  • masło
  • 1/2 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do misy i ugnieć na jednolitą masę. 
  2. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowywania.
  3. Ubij białka na sztywno i dodaj żółtka. Dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj całość.
  4. Ciasto przelej do formy. Ułóż warstwę śliwek i posyp startą kruszonką.
  5. Piecz przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Ciasto ze śliwkami bez pieczenia

Składniki:

  • 300 g śliwek
  • 500 g sera twarogowego mielonego
  • 2 listki żelatyny
  • pół szklanki śmietanki kremówki
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • opakowanie herbatników
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i wyjmij z nich pestki. Pokrój w ćwiartki i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął resztę wilgoci z owoców.
  2. Ser twarogowy dokładnie zmiksuj z kremówką. Dodaj cukier puder. Wlej cienki strumieniem sok pomarańczowy.
  3. Listki żelatyny namocz w letniej wodzie przez parę minut. Następnie zagotuj ją i dokładnie rozpuść. Przelej do masy serowej i wymieszaj. Dodaj na koniec śliwki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i folią aluminiową. Połóż warstwę herbatników, a następnie ser ze śliwkami. Powtórz czynności do całkowitego zużycia składników.
  5. Przełóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Udekoruj świeżymi listkami mięty i starta gorzką czekoladą.

Z czym połączyć śliwki?

Podczas przygotowywania ciast i deserów możesz wykorzystać sprawdzone połączenia smakowe, które podkręcają smak śliwek.

Owoce:

  • brzoskwinie,
  • wiśnie,
  • grejpfruty,
  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • morele

Przyprawy i dodatki:

  • bazylia,
  • mięta,
  • karmel,
  • brązowy cukier
  • miód,
  • cynamon,
  • imbir,
  • wanilia
  • czarny pieprz

Alkohole:

  • brandy,
  • czerwone wino
  • muscat
  • burbon

Ciasto śliwkowe z przyprawami korzennymi
fot. Adobe Stock

Które wybrać do ciasta?

W zależności od rodzaju przygotowywanego deseru warto sprawdzić, która odmiana najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia.

Węgierka

Jedne z najpopularniejszych śliwek, które charakteryzują się niewielkim rozmiarem i niebiesko-granatowym odcieniem. Mają bardzo słodki, zwarty miąższ. Możesz użyć ich nie tylko do powideł, ale także do ciast ucieranych - pamiętaj, aby układać je skórką do dołu, aby uniknąć zakalca.

Mirabelka

Drobne owoce o miodowym kolorze są soczyste i słodkie. Doskonała do deserów na zimno, jak i do serników. Klasycznie wykorzystywana na dżem do przełożenia tortów.

Renkloda

Duża i soczysta odmiana, która najlepiej nadaje się do spożycia na surowo, ze względu na zawartość wody. W tym przypadku możesz ją dodać do ciast o cięższej i gęstszej konsystencji

Lubaszka

Śliwka charakteryzująca się małymi owocami. Bardzo trudno oddzielić pestkę od miąższu, dlatego polecana jest do przetworów lub sosów. Jeżeli chcesz zrównoważyć słodycz deseru, jej kwasowość może w tym pomóc.

Zobacz też:
Przepisy na doskonałe knedle ze śliwkami Znakomita nutella ze śliwek

 

Powidła śliwkowe - klasyczny i prosty przepis bez cukru
Powidła śliwkowe - klasyczny i prosty przepis bez cukru
Powidła ze śliwek to najlepsze owocowe smarowidło na kanapki lub naleśniki. Najlepiej zrobić je z bardzo dojrzałych (lekko pomarszczonych przy ogonku) śliwek, bo wówczas ich słodycz nie potrzebuje cukru.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Prosty w przygotowaniu wypiek, który kojarzy nam się z wakacjami u babci! Oto pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami!
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na smakowitą tartę ze śliwkami i orzechami!
Tort ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tort ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy wypiek, który oczaruje każdego jubilata? Pyszny tort ze śliwkami!
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Jesienny deser na kruchym cieście: tarta ze śliwkami!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga dużo pracy, ale po upieczeniu będzie świeże nawet przez tydzień.
Racuszki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Racuszki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Smak dzieciństwa? Pyszne racuszki ze śliwkami!
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie
Sezon na śliwki? Wypróbuj pyszny placek z bezą!
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ten deser to prawdziwy hit: ciasto czekoladowe ze śliwkami o kuszącej konsystencji!
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Sernik ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Wypiek, który pokochają wszyscy? Puszysty sernik ze śliwkami!
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie
Smakowity hit, idealny zwłaszcza na sierpniowe dni: strudel ze śliwkami i morelami!
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej będzie smakować z węgierkami!
Jak zrobić struclę ze śliwkami - przepis
Jak zrobić struclę ze śliwkami - przepis
Nasz ulubiony przysmak ze śliwkami!
Łatwe ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Łatwe ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Oprócz śliwek możesz też dodać inne owoce!
Jak zrobić ptysie z owocami - przepis
Jak zrobić ptysie z owocami - przepis
Efektowny i smaczny deser!
Ucierane ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Ucierane ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Warto dodać do niego cynamon i suszoną żurawinę!
Tarta biszkoptowa ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Tarta biszkoptowa ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Dołóż też inne owoce - np. morele lub porzeczki!
Ciasto z truskawkami i śliwkami pod kruszonką z migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Ciasto z truskawkami i śliwkami pod kruszonką z migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Owocowe nadzienie tego pysznego ciasta, ukryte pod migdałową kruszonką, skusi każdego łakomczucha! Zobacz, jak je przygtować!
Muffinki czekoladowe ze śliwkami - przepis
Muffinki czekoladowe ze śliwkami - przepis
Spróbuj ich aksamitnego, czekoladowego smaku. Uwaga - to uzależnia!
Sernik ze śliwkami - przepis
Sernik ze śliwkami - przepis
Upieczne ciasto najlepiej zostawić na noc, a galaretką zalać następnego dnia.
Murzynek ze śliwkami - przepis
Murzynek ze śliwkami - przepis
Murzynek ze śliwkami to pyszne ciasto, które możesz zaserwować swoim gościom w święta Bożego Narodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA