Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie

Sezon na śliwki? Wypróbuj pyszny placek z bezą!
Weronika Kwaśniak / 18.08.2016 10:41
DRUKUJ PRZEPIS
Placek ze śliwkami i bezą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 30 dag mąki (i niewielka ilość do oprószenia blachy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 40 dag śliwek węgierek

Na bezę:

  • 2 białka jajek
  • 7 dag cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek ze śliwkami i bezą!

  1. Masło utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka.
  3. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.

Ucierane ciasto ze śliwkami - przepis

  1. Mieszaj mikserem, aż powstanie kruszonka.  
  2. Blaszkę o wymiarach 28 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Dociśnij dłonią.
  3. Na powierzchni ciasta ułóż połówki śliwek przecięciem do góry.

Co zrobić ze śliwek? 51 przepisów

  1. Posyp całość mieszanką pozostałego cukru z cynamonem.
  2. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
  3. Pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą szprycy wyciskaj paski, tworząc bezową kratkę na owocach.
  4. Placek wstaw do nagrzanego piekarnika.

Zapiekanka ze śliwkami - przepis

  1. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C (termoobieg).
  2. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni C (termoobieg) i piecz przez kolejne 20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA