Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 30 dag mąki (i niewielka ilość do oprószenia blachy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 40 dag śliwek węgierek
Na bezę:
- 2 białka jajek
- 7 dag cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placek ze śliwkami i bezą!
- Masło utrzyj z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka.
- Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia.
Ucierane ciasto ze śliwkami - przepis
- Mieszaj mikserem, aż powstanie kruszonka.
- Blaszkę o wymiarach 28 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Dociśnij dłonią.
- Na powierzchni ciasta ułóż połówki śliwek przecięciem do góry.
Co zrobić ze śliwek? 51 przepisów
- Posyp całość mieszanką pozostałego cukru z cynamonem.
- Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
- Pianę z białek przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą szprycy wyciskaj paski, tworząc bezową kratkę na owocach.
- Placek wstaw do nagrzanego piekarnika.
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C (termoobieg).
- Zmniejsz temperaturę do 160 stopni C (termoobieg) i piecz przez kolejne 20 minut.