Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- duża szczypta soli
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- kilka dużych śliwek
- 5-6 łyżeczek masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania lub miód do polania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na racuszki ze śliwkami - dla nas to kwintesencja smaku dzieciństwa! Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem, a potem delektuj się ich smakiem.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i jajka.
- Mieszając, dolej tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto.
- Odstaw je na 15 minut.
- Śliwki umyj, pokrój w grubsze plastry, usuwając przy tym pestki.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis
- Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, połóż 4-5 plastrów śliwek.
- Każdą przykryj porcją ciasta.
- Podlej olejem, smaż, aż placek nabierze złotego koloru z jednej strony.
- Wtedy łopatką obróć go na drugą stronę i też usmaż na złoty kolor.
- Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, osącz z nadmiaru tłuszczu.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej miodem.