jak ubijać białka, jak ubić pianę z białek, jak ubijać pianę z białek fot. Fotolia

6 wskazówek, jak ubijać białka

Wydaje się proste? Poznaj nasze triki!
Weronika Kwaśniak / 25.06.2015 04:14
jak ubijać białka, jak ubić pianę z białek, jak ubijać pianę z białek fot. Fotolia

Ubite na sztywno białka są niezbędnym składnikiem wielu ciast, kremów czy deserów. Dobrze ubita piana trzyma się naczynia, w którym ją przygotowywałyśmy, oraz trzepaczki. Niektóre panie używają do ubijania trzepaczki, inne wolą rózgę, jeszcze inne korzystają z miksera.

Niezależnie jednak od tego, czym ubijasz pianę, stosuj się do naszych rad, a wtedy zawsze uzyskasz pożądany rezultat. Jak ubijać białka?

Jak ubijać białka?

  1. Jajka przeznaczone do ubijania powinny być bardzo świeże.
  2. Oddzielając białka od żółtek, bądź bardzo ostrożna i uważaj, aby nawet odrobinka żółtka nie wpadła do miski z białkami. Jeśli jednak tak się stanie, szybko usuń je za pomocą chusteczki higienicznej.
  3. Pamiętaj, aby jajka do ubijania były bardzo dobrze schłodzone. Warto też, żeby pomieszczenie, w którym pracujesz było chłodne - wtedy praca pójdzie szybciej.
  4. W trakcie ubijania warto do białek dodać szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny.
  5. Jeśli masz zamiar do piany dodawać cukier, rób to stopniowo, po łyżce, i dopiero wtedy, gdy białka są już dobrze ubite. Kontynuuj czynność do czasu, kiedy piana stanie się lśniąca.
  6. Ubite białka dodawaj do innych składników (ciasto, farsz) małymi porcjami i łącz, delikatnie mieszając, tak aby nie zniszczyć ich kruchej struktury.
Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/01.07.2015 14:19
jak ubijać białka? to przeciez banalne!
/01.07.2015 14:18
jak ubijać białka? to przeciez banalne!