Odwracany placek ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Kuszący deser!
Weronika Kwaśniak / 03.08.2015 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Odwracany placek ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka mąki (17 dag)
  • szklanka cukru (25 dag)
  • 1/2 szklanki wody
  • 8 dag margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag drobnych śliwek
  • margaryna i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na odwracany placek ze śliwkami!

  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj grubo margaryną i posyp bułką tartą.
  3. Ułóż śliwki skórką do góry, (kilka odłóż), posyp 1/2 ilości cukru (pół szklanki).
  4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  5. Wodę zagotuj z margaryną i przelej do ubitych jajek, stale mieszając.
  6. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i wymieszaj.
  7. Śliwki zalej ciastem.
  8. Na wierzchu ułóż pozostawione śliwki.
  9. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika.  
  10. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
  11. Gdy ciasto będzie rumiane, wyjmij z pieca i przestudź.  
  12. Formę z ciastem przykryj talerzem i odwróć do góry dnem.
  13. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA