Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka mąki (17 dag)
- szklanka cukru (25 dag)
- 1/2 szklanki wody
- 8 dag margaryny
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 dag drobnych śliwek
- margaryna i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na odwracany placek ze śliwkami!
- Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj grubo margaryną i posyp bułką tartą.
- Ułóż śliwki skórką do góry, (kilka odłóż), posyp 1/2 ilości cukru (pół szklanki).
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Wodę zagotuj z margaryną i przelej do ubitych jajek, stale mieszając.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i wymieszaj.
- Śliwki zalej ciastem.
- Na wierzchu ułóż pozostawione śliwki.
- Formę wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 35 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Gdy ciasto będzie rumiane, wyjmij z pieca i przestudź.
- Formę z ciastem przykryj talerzem i odwróć do góry dnem.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni migdałami.