Jak zrobić bitą śmietanę?

Puszysta i delikatna bita śmietana jest idealnym dodatkiem do deserów! Zobacz, jak zrobić ja bez dodatku cukru pudru!
Sylwia Kazimierczuk / 5 miesięcy temu

Bita śmietana jest przygotowywana z reguły z gęstej lub rzadkiej śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego - 30% lub 36%. Ta ostatnia jest gęstsza i wystarczy niewielka pomoc ręcznego miksera lub rózgi kuchennej, by otrzymać puszystą masę. Śmietany o niższej zawartości tłuszczu niestety nie ubiją się tak, jak tego oczekujemy. Chcąc przybliżyć strukturę ubitej śmietany, wystarczy dodać żelatynę lub agar-agar.

Jak zrobić bitą śmietanę ze śmietanki 18%?

Składniki:

  • duże opakowanie śmietany 18%
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agar-agar
  • 3 łyżeczki cukru lub wedle uznania
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Śmietanę lekko ubijamy i odstawiamy w misce na bok. Żelatynę namaczamy w wodzie przez 10 minut, a następnie przekładamy do garnka i rozpuszczamy w ciepłej, lecz nie wrzącej wodzie. To istotne, gdyż we wrzątku żelatyna traci swoje właściwości żelujące. Dosypujemy stopniowo cukier i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Schłodzoną mieszankę łączymy ze śmietaną i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy przynajmniej na 2-3 godziny do całkowitego zastygnięcia. Jeżeli śmietana nie będzie odpowiednio puszysta, wystarczy dodać pianę z białek tak, aby napowietrzyć masę.

Jak zrobić bitą śmietanę bez cukru pudru?

Składniki:

  • śmietana kremówka 30% lub 36%
  • cukier brązowy
  • szczypta soli
  • laska wanilii

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem brązowym na sztywną masę przez około 6 minut. Wsypujemy ziarenka wanilii. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny do stężenia. To idealny dodatek do truskawek z bitą śmietaną.

Należy uważać i kontrolować obroty miksera, gdyż istnieje ryzyko, że przebijemy masę i powstaną drobne grudki masła. Nie wyrzucaj nieudanej masy - można ją szybko naprawić! Wystarczy dolać śmietanę kremówkę i ponownie ubić przez parę chwil.

Zobacz też:
8 pomysłów, jak urozmaicić bitą śmietanę! Sprawdź! Jak zrobić masło z gotowej śmietany? Sprawdzone triki!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)