Bita śmietana jest przygotowywana z reguły z gęstej lub rzadkiej śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego - 30% lub 36%. Ta ostatnia jest gęstsza i wystarczy niewielka pomoc ręcznego miksera lub rózgi kuchennej, by otrzymać puszystą masę. Śmietany o niższej zawartości tłuszczu niestety nie ubiją się tak, jak tego oczekujesz. Chcąc przybliżyć strukturę ubitej śmietany, wystarczy dodać żelatynę lub agar-agar.
Jak zrobić bitą śmietanę ze śmietany18%?
Składniki:
- duże opakowanie śmietany 18%,
- 2 łyżeczki żelatyny lub agar-agar,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Śmietanę lekko ubij i odstaw w misce na bok.
- Żelatynę namaczaj w wodzie przez 10 minut, a następnie przełóż do garnka i rozpuść w ciepłej, lecz nie wrzącej wodzie. To istotne, gdyż we wrzątku żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
- Dosyp stopniowo cukier i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
- Schłodzoną mieszankę połącz ze śmietaną i mieszaj za pomocą rózgi kuchennej.
- Odstaw przynajmniej na 2-3 godziny do całkowitego zastygnięcia.
- Jeżeli śmietana nie będzie odpowiednio puszysta, wystarczy dodać pianę z białek tak, aby napowietrzyć masę.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.05.2018
Zobacz więcej ciekawych porad:
Czym zastąpić mleko kokosowe?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?