Ucierane ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Warto dodać do niego cynamon i suszoną żurawinę!
Weronika Kwaśniak / 11.08.2015 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Ucierane ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag margaryny
  • 4 śliwki
  • 3 morele
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szklanka mąki (170 g)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami!

  1. Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
  2. Owoce pokrój w sporą kostkę.
  3. Dodaj żurawinę i oprósz łyżką mąki.
  4. Jajka utrzyj z cukrem na puch.
  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, kakao i cynamonem.
  6. Do utartych jajek dodaj, ciągle mieszając, mąkę z dodatkami, a następnie rozpuszczoną margarynę.
  7. Do ciasta włóż owoce i delikatnie wymieszaj.
  8. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 10 na 23 cm i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA