Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 35 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki mleka
- 6 dag masła
- śliwki
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bułeczki ze śliwkami!
- Masło rozpuść w rondelku.
- Do rozkruszonych drożdży dodaj cukier, 3 żółtka, cukier wanilinowy, mąkę i letnie mleko.
- Składniki wymieszaj, gdy się połączą, dodaj letni tłuszcz i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na dwie części.
- Każdą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, pokrój w zgrabne kwadraty.
- Na każdym połóż wypestkowaną śliwkę. Rogi zlep na wierzchołku.
- Bułeczki układaj dość luźno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Odstaw ponownie w ciepłe miejsce.
- Gdy wyrosną, posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody i posyp cukrem.
- Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.