Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie

Smakowity hit, idealny zwłaszcza na sierpniowe dni: strudel ze śliwkami i morelami!
Weronika Kwaśniak / 03.08.2016 10:28
DRUKUJ PRZEPIS
Strudel ze śliwkami i morelami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mąki pszennej

Na nadzienie:

  • 60 dag śliwek węgierek
  • 3 morele    
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 dag biszkoptów
  • 7 dag masła
Przygotowanie:

Zobacz przepis na strudel ze śliwkami i morelami: pyszne ciasto, które doskonale zaakcentuje smak owoców sezonowych!

  1. Wodę, cukier, sól oraz olej zmiksuj na małych obrotach.
  2. Dodaj stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie.
  3. Z wyrobionego ciasta uformuj kulkę, pokryj ciasto delikatną warstwą oleju i przełóż do miski.
  4. Całość przykryj i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
  5. Śliwki i morele pokrój na ćwiartki, usuń pestki, umieść w naczyniu, dodaj pokruszone biszkopty, cukier wanilinowy i cukier trzcinowy.
  6. Całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  7. Masło roztop w rondelku.
  8. Na stole lub blacie rozłóż bawełnianą ściereczkę, posyp ją mąką.

Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Tarta ze śliwkami - przepis

  1. Ciasto wyłóż na ściereczkę, ponownie posyp mąką, rozwałkowuj jak najcieniej i delikatnie rozciągnij.
  2. Rozciągnięte ciasto obficie skrop roztopionym masłem.
  3. Na jednym boku ciasta ułóż nadzienie i zwiń strudel, pomagając sobie ściereczką.
  4. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz około 20 minut w temperaturze 200-220 stopni C na złoty kolor.

Co zrobić ze śliwek - 51 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA