Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 100 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag mąki pszennej
Na nadzienie:
- 60 dag śliwek węgierek
- 3 morele
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 10 dag biszkoptów
- 7 dag masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na strudel ze śliwkami i morelami: pyszne ciasto, które doskonale zaakcentuje smak owoców sezonowych!
- Wodę, cukier, sól oraz olej zmiksuj na małych obrotach.
- Dodaj stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie.
- Z wyrobionego ciasta uformuj kulkę, pokryj ciasto delikatną warstwą oleju i przełóż do miski.
- Całość przykryj i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
- Śliwki i morele pokrój na ćwiartki, usuń pestki, umieść w naczyniu, dodaj pokruszone biszkopty, cukier wanilinowy i cukier trzcinowy.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
- Masło roztop w rondelku.
- Na stole lub blacie rozłóż bawełnianą ściereczkę, posyp ją mąką.
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Tarta ze śliwkami - przepis
- Ciasto wyłóż na ściereczkę, ponownie posyp mąką, rozwałkowuj jak najcieniej i delikatnie rozciągnij.
- Rozciągnięte ciasto obficie skrop roztopionym masłem.
- Na jednym boku ciasta ułóż nadzienie i zwiń strudel, pomagając sobie ściereczką.
- Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 200-220 stopni C na złoty kolor.