Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 150 g czekolady deserowej
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- cynamon lub przyprawa do piernika
- 150 ml mleka
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
Przygotowanie:
1. Czekoladę pokrój na drobne kawałki.
2. Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, nieco cynamonu (lub przyprawy do piernika) oraz pokrojoną czekoladę.
3. Wymieszaj wszystko razem.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, masło i mleko.
5. Obie masy połącz.
6. Umyj śliwki i pozbaw je pestek. Następnie pokrój na dość drobne kawałki.
7. Wymieszaj śliwki z masą.
8. Masę przełóż do papilotek.
9. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
2. Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, nieco cynamonu (lub przyprawy do piernika) oraz pokrojoną czekoladę.
3. Wymieszaj wszystko razem.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, masło i mleko.
5. Obie masy połącz.
6. Umyj śliwki i pozbaw je pestek. Następnie pokrój na dość drobne kawałki.
7. Wymieszaj śliwki z masą.
8. Masę przełóż do papilotek.
9. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.