Poziom trudności:
średni
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 pełne łyżki mąki
- kurkuma
Biszkopt ciemny:
- 12,5 dag masła
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 6 dużych jajek
- 25 dag cukru
- 3 pełne łyżki mąki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
- szklanka kremówki
- 25 dag mascarpone
- 3 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
- 1,5 słoika powideł śliwkowych
- 30 dag śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
- szklanka kremówki
- łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort ze śliwkami - wykwintny wypiek na ciemnym i jasnym biszkopcie!
Jasny biszkopt:
- Na biszkopt jasny ubij białka.
- Wsyp cukier, ubijaj kilka minut.
- Dodaj żółtka, mąkę przesianą z kurkumą, wymieszaj.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Przestudź, przekrój na pół, przełóż kilkoma łyżkami powideł. Odstaw.
Ciemny biszkopt:
- Na biszkopt ciemny masło rozpuść z gorzką czekoladą, wystudź.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Białka ubij.
- Masę z żółtek, mieszając, dodawaj po łyżce do czekolady z masłem.
- Dodaj mąkę, pianę z białek i ekstrakt, delikatnie wymieszaj.
- Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Piecz w temperaturze 165 stopni C przez około 75 minut, do suchego patyczka.
- Ostudź, przekrój na 2 blaty.
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Dalsze przygotowanie tortu ze śliwkami:
- Jeden ciemny blat posmaruj powidłami, przykryj jasnym biszkoptem.
- Posmaruj powidłami, rozłóż lekko przesmażone na 2 łyżkach cukru połówki śliwek.
- Posmaruj kremem z ubitej na sztywno kremówki, mascarpone i stopionej czekolady.
- Przykryj drugim ciemnym blatem.
- Odstaw do lodówki na 4 godziny.
- Przed podaniem posmaruj kremówką ubitą z pudrem.