Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga dużo pracy, ale po upieczeniu będzie świeże nawet przez tydzień.
Weronika Kwaśniak / 24.08.2016 07:03
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - z kruszonką i węgierkami fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 7 dag masła
  • jajko
  • 1,5 kg śliwek węgierek

Na kruszonkę:

  • 15 dag maki
  • 6 dag cukru
  • 10 dag masła
Przygotowanie:
  1. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki.
  2. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans, żeby zaczął pracować.
  3. Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.
  4. Wyrób ciasto.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Powinno podwoić swoją objętość.
  7. Na kruszonkę połącz wszystkie podane składniki i wstaw do lodówki.
  8. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
  9. Gdy ciasto wyrośnie, rozłóż śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Śliwki ułóż na wierzchu ciasta.
  11. Posyp cukrem, a następnie słodką kruszonką.
  12. Piecz 40 minut w 180 stopniach C.
  13. Na koniec sprawdź patyczkiem, czy wewnątrz nie powstał zakalec.

Zobacz też przepisy na inne ciasta z owocami:
Sprawdzone przepisy na ciasto z gruszkami
Pomysły na szarlotkę  bez pieczenia

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)