Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 jajka
  • jajka należy zważyć i wziąć tyle samo margaryny i mąki, ile ważą jajka
  • cukier puder ważący o połowę mniej niż jajka
  • cukier wanilinowy
  • skórka starta z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg wydrylowanych śliwek
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na łatwe ciasto ze śliwkami!

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  3. Dodaj żółtka, potem odważoną mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Następnie dodaj startą skórkę z cytryny i ubite na sztywno białka, wymieszaj.
  5. Niską formę o wymiarach 28 na 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do formy, a na wierzchu ułóż rzędami owoce pokrojone na kawałki.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Reklama

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

Marynowane śliwki - przepis

Racuchy ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...