Łatwe ciasto ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie
Oprócz śliwek możesz też dodać inne owoce!

Opublikowano: 14.08.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- jajka należy zważyć i wziąć tyle samo margaryny i mąki, ile ważą jajka
- cukier puder ważący o połowę mniej niż jajka
- cukier wanilinowy
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg wydrylowanych śliwek
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na łatwe ciasto ze śliwkami!
- Żółtka oddziel od białek.
- Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodaj żółtka, potem odważoną mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodaj startą skórkę z cytryny i ubite na sztywno białka, wymieszaj.
- Niską formę o wymiarach 28 na 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy, a na wierzchu ułóż rzędami owoce pokrojone na kawałki.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...