Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 jajka
- jajka należy zważyć i wziąć tyle samo margaryny i mąki, ile ważą jajka
- cukier puder ważący o połowę mniej niż jajka
- cukier wanilinowy
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg wydrylowanych śliwek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na łatwe ciasto ze śliwkami!
- Żółtka oddziel od białek.
- Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Dodaj żółtka, potem odważoną mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodaj startą skórkę z cytryny i ubite na sztywno białka, wymieszaj.
- Niską formę o wymiarach 28 na 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do formy, a na wierzchu ułóż rzędami owoce pokrojone na kawałki.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.