Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka naturalnego kakao
- łyżeczka cynamonu
Na krem:
- 1 l mleka
- 20 dag cukru
- 16 dag mąki
- 20 dag masła
- cukier wanilinowy
Do dekoracji:
- 2 galaretki rubinowe
- 30 dag śliwek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na przekładaniec ze śliwkami!
- Jajka ubij z cukrem na puch.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do ciasta.
- Dorzuć kakao, cynamon i ponownie wymieszaj całość.
- Ciasto wyłóż na blachę o wymiarach 24 na 24 cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
- Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
- Połowę mleka zagotuj, do reszty wsyp cukier, mąkę i cukier wanilinowy, wymieszaj mikserem.
- Do gotującego mleka wlej mleko z dodatkami i mieszaj, aż powstały krem będzie gęsty.
- Zdejmij z ognia i wystudź.
- Masło ubij mikserem, dodając partiami wystudzony krem.
- Jeden blat ciasta ułóż ponownie na blasze i posmaruj połową kremu, przykryj drugim blatem i posmaruj resztą kremu.
- Ciasto odstaw do lodówki.
- Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.
- Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Włóż do galaretki i odstaw, by galaretka lekko przestygła.
- Lekko tężejącą galaretkę wyłóż na schłodzone ciasto i ponownie odstaw do lodówki.