Jak zrobić ptysie z owocami - przepis

Efektowny i smaczny deser!
Weronika Kwaśniak / 12.08.2015 06:54
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić ptysie z owocami - przepis fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki  
  • szklanka wody  
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli

Na nadzienie:


  • opakowanie kremu karpatkowego
  • 500 ml mleka
  • 15 dag masła
  • śliwki
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ptysie z owocami!

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia.
  2. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu.
  3. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
  4. Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.
  5. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj.
  6. Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka, mieszając mikserem.
  7. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę ptysie.
  8. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i piecz około 20 minut, aż ptysie będą suche i rumiane. Wystudź.
  9. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy.
  10. Ptysie przekrój w poprzek.
  11. Włóż do środka ptysiów krem karpatkowy i obłóż pokrojonymi śliwkami.

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA