Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- szklanka wody
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
Na nadzienie:
- opakowanie kremu karpatkowego
- 500 ml mleka
- 15 dag masła
- śliwki
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ptysie z owocami!
- Do garnka wlej wodę, dodaj masło i odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia.
- Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu.
- Zmniejsz ogień pod garnkiem.
- Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.
- Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj.
- Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka, mieszając mikserem.
- Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę ptysie.
- Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 stopni C piekarnika i piecz około 20 minut, aż ptysie będą suche i rumiane. Wystudź.
- Krem karpatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy.
- Ptysie przekrój w poprzek.
- Włóż do środka ptysiów krem karpatkowy i obłóż pokrojonymi śliwkami.