Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki
- 20 dag cukru
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 12,5 dag margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- śliwki
- mleczna polewa czekoladowa (lub czekolada roztopiona w kąpieli wodnej)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na piernik ze śliwkami!
- Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku.
- Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
- Na koniec dodaj mleko i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do kwadratowej formy o wymiarach 22 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście połóż połówki śliwek.
- Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Upieczone i wystudzone ciasto polej dekoracyjnie polewą czekoladową.