Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 9 białek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1,5 torebki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
- pół słoiczka dżemu
- 20 dag śliwek
- 4 łyżki cukru
- cynamon
- szklanka kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto biszkoptowe ze śliwkami!
- Białka ubij na sztywno.
- Mąkę przesiej z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia bezpośrednio na pianę, delikatnie wymieszaj.
- Foremkę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą.
- Przelej do niej ciasto, piecz około 35 minut w 190°C.
- Biszkopt przekrój na pół, przełóż dżemem.
- Śliwki wydryluj, duś z cukrem i cynamonem około 5 minut.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
- Mascarpone utrzyj z sokiem, skórką z cytryny i cukrem pudrem, połącz z z kremówką.
- Ciasto posmaruj kremem, obłóż duszonymi śliwkami.