Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Ten deser to prawdziwy hit: ciasto czekoladowe ze śliwkami o kuszącej konsystencji!
Weronika Kwaśniak / 11.08.2016 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • łyżka kakao
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki, np. węgierki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami, które stanowi idealną kombinację aksamitnej czekolady z lekko kwaskowatym posmakiem owoców! Pyszności!

  1. W garnku roztop połamaną czekoladę z masłem, mlekiem, cukrem i kakao.
  2. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Odstaw do przestygnięcia.

Ciasto czekoladowe "brownie" - przepis

  1. Następnie wbij jajko, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
  2. Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki.
  3. Formę keksową o wymiarach 23 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przelej gotową masą.
  5. Na wierzchu poukładaj śliwki.

Przepisy na ciasta czekoladowe - 27 najlepszych pomysłów

  1. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez mniej więcej 50 minut.
  2. Po ostudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić gotową polewą czekoladową.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA