Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 25 dag mąki
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1,5 dag drożdży
- szczypta soli
- 20 dag marmolady
- 20 dag śliwek
- 10 dag cukru pudru
- łyżka soku malinowego
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić struclę ze śliwkami!
- Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i mąki.
- Wlej letnie mleko i wymieszaj.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, sól.
- Dodaj podrośnięty rozczyn i rozpuszczone i przestudzone masło.
- Wszystko razem wymieszaj i zagnieć gładkie, dość gęste ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi objętość, wyłóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
- Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek.
- Posmaruj marmoladą. Na cieście ułóż rzędami ćwiartki albo ósemki śliwek.
- Całość zwiń jak roladę.
- Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Cukier puder utrzyj z sokiem na gładki, gęsty lukier.
- Upieczoną i wystudzoną struclę polej lukrem.