Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 125 ml mleka
- 5 dag roztopionego masła
- jajko
- 2 dag drożdży
- cukier wanilinowy
- 8 dag cukru
- 40 dag śliwek
Na lukier:
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami!
- Przygotuj zaczyn - do miski wkrusz drożdże, dodaj 3 łyżeczki cukru i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, porządnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- W czasie wyrastania zaczynu przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, resztę mleka, jajko i na koniec gotowy zaczyn.
- Wyrób ciasto.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw. Powinno podwoić objętość.
- Pod koniec wyrastania ciasta, umyj śliwki, osusz,usuń pestki, miąższ pokrój na ćwiartki.
- Formę o wymiarach 25 x 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię i ułóż na wierzchu owoce (przecięciem do góry).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 30-35 minut. Wystudź.
- Cukier puder utrzyj z wodą na gładki lukier i polej wystudzone ciasto.