Serniki na Wielkanoc to ciasta, które muszą pojawić się na świątecznym stole. Dość powiedzieć, że tradycyjna pascha z bakaliami jest zrobiona z sera.
Sernik krakowski na Wielkanoc
Sernik po krakowsku obfituje w bakalie, charakteryzuje się lukrową polewą. Cechą specyficzną sernika krakowskiego jest „kratka” ułożona na wierzchu ciasta – kratkę tę układa się z cienkich wałeczków przygotowanych z ciasta. Tak udekorowane ciasto obficie się lukruje.
Nazwa wskazuje, skąd wywodzi się delicja - prawdą jest, że kunszt krakowskich cukierników nadaje ciastu wyjątkowy smak, jednak sernika krakowskiego skosztować można wszędzie, przygotowując go samemu.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki,
- 170 g masła,
- pół szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- sok z cytryny i cukier puder na lukier.
Składniki na masę serową:
- 1 kg mielonego tłustego twarogu,
- 8 żółtek,
- 5 białek,
- 250 g masła,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- pół szklanki rodzynek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- starta skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli.
- Zimne masło posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Dodaj jajka.
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem. Dodaj ser i masło, zmiksuj dokładnie.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj (1/3 ciasta odłóż na bok). Wyłóż na blachę o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ponakłuwaj spód widelcem, wyłóż masę serową.
- Z pozostałej części ciasta wytnij paski i ułóż w kratkę na masie serowej.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 55 minut, aż góra się zezłoci.
- Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Posmaruj wierzch sernika.
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sernik wiedeński na Wielkanoc
Podobnie jak sernik krakowski, również sernik wiedeński swoją tradycję wywodzi z... Krakowa. Pomysł na jego wykonanie przywieźli do Galicji Austriacy.
Sernik wiedeński wyróżnia fakt, że – z założenia - nie piecze się go na spodzie z ciasta. Wylewa się po prostu masę serową na blachę posmarowaną masłem i obsypaną mąką (lub bułką tartą). Masę serową uciera się podobnie jak tę na sernik krakowski. Warto pamiętać jednak, że ten sernik na Wielkanoc będzie bardziej puszysty, jeśli masa serowa będzie gładka i jednolita – dlatego dobrze jest zmielić ser nawet trzykrotnie, a potem utrzeć mikserem z miękkim masłem.
Sernik wiedeński można piec z bakaliami, które świetnie smakują nasączone wcześniej rumem. Ostudzony sernik oblewa się czekoladową polewą.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
- 10 jajek,
- 300 g cukru drobnego do wypieków,
- 30 g mąki,
- 250 g masła,
- skórka z 1 pomarańczy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Masło, ser i jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.
- Masło utrzyj mikserem.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka wymieszaj z cukrem. Dodawaj je do ubijanego masła, cały czas ucierając.
- Dodaj ser, mąkę i skórkę z pomarańczy. Dokładnie zmiksuj na gładko.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wymieszaj z masą sernikową.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad brzegi.
- Przełóż masę do formy. Piecz przez 70 minut w temperaturze 170 stopni.
- Po upieczeniu drzwiczki piekarnika otwórz dopiero po 5 minutach, najpierw lekko uchylając, by sernik na Wielkanoc powoli stygł.
fot. Adobe Stock
Sernik z makiem na Wielkanoc
Idealne rozwiązanie dla dylematu: „sernik czy makowiec?”. Gotowe ciasto przypomina nieco deser mleczny z nasionami chia.
Masę serową przygotowuje się bardzo podobnie jak inne masy serowe, tzn. miesza z utartym żółtkiem, pianą z białek, ugotowanym ziemniakiem (lub mąką ziemniaczaną). Nie zaszkodzi dodać trochę skórki pomarańczowej.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 160 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Składniki na masę serową:
- 2 szklanki mleka,
- 1 kg sera z wiaderka,
- 100 g maku,
- 200 g masła,
- 6 jajek,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę.
- Dodaj cukier, jajko i cukier wanilinowy. Zimne masło posiekaj.
- Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż spód i boki nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
- Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Mleko podgrzej, do gorącego wsyp mak. Odstaw na godzinę, by napęczniał, odcedź.
- Masło rozpuść, dodaj szklankę cukru pudru, wymieszaj.
- Twaróg zmiksuj z żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodaj płynne masło, mak i mąkę ziemniaczaną.
- Białka ubij na sztywno i powoli wmieszaj do masy serowej.
- Masę wyłóż na ostudzony podpieczony spód. Sernik z makiem piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Studź powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Udekoruj sernik na Wielkanoc wg uznania.
fot. Adobe Stock
Artykuł został pierwotnie opublikowany 21.08.2009.
Zobacz więcej przepisów na serniki na Wielkanoc: